Groene Revolutie: Vve's Op Het Voorfront

Vve Verduurzamen Amsterdam


Een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit appartementen die onderdeel uitmaken van een lees meer Vereniging van Eigenaren (Vv, E). Voor verduurzaming van appartementen is vaak een collectieve actie van de Vv, E nodig. Voor het gasvrij maken van appartementen is echter de eigenaar aan zet. Alleen die mogen besluiten over het gasvrij maken van hun appartement.


Amsterdamse Vve's: Leiders In Duurzaam BeheerNaar Een Duurzame Toekomst: Vve's In Amsterdam

Hoewel het kabinetsbeleid erop gericht is om woningen aardgasvrij te maken, blijkt uit de praktijk dat de verkoop van CV-ketels sinds 2016 ieder jaar is toegenomen. Dat blijkt uit de Gasmonitor, opgesteld door Natuur en Milieu. Rob van Tilburg van Natuur en Milieu: “De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen.


Terwijl het kabinetsbeleid erop is gericht om stapsgewijs huizen aardgasvrij te maken.” Ook dat is in lijn met de bevindingen van PBL. Dat komt omdat het nauwelijks haalbaar is om investeringen in een duurzaam huis terug te verdienen. Alleen voor de aanschaf van zonnepanelen is dat niet het geval. Toch kan de verkoop van nieuwe CV-ketels onder de streep voor verduurzaming zorgen.


Maar bovendien wordt een nieuwe CV-ketel ook vaker gecombineerd met een hybride warmtepomp. Tot een aardgasvrije woning leidt het echter niet. Dit bericht is geplaatst op maandag 31 augustus 2020.


Op Weg Naar Duurzaam Beheer: Vve's In Actie


Op Weg Naar Duurzaam Beheer: Vve's In ActieHet Groene Pad: Verduurzaming Binnen Vve's

NOS Helen Kret, NOS Nieuws•maandag 17 oktober 2022, 09:16 Eigenaren van een flat of appartement moeten zonder toestemming van de medebewoners zonnepanelen kunnen aanleggen of isolatieglas kunnen plaatsen. Vereniging Eigen Huis wil dat de regels daarvoor worden aangepast. De belangenbehartiger voor verenigingen van eigenaren voorziet dan chaos. Een op de zes huiseigenaren zit in een woning waarbij diegene voor verbouwplannen of andere zaken te maken heeft met medebewoners.


Uit onderzoek dat Vereniging Eigen Huis liet doen onder duizend huiseigenaren binnen een vve blijkt dat het een op de drie respondenten niet lukt om een akkoord te krijgen met medebewoners over verduurzaming. Dat argument wordt door de meeste geënquêteerden genoemd op de vraag waarom verduurzamingsplannen blijven liggen. Volgens Hovener zijn er verschillende redenen waarom medebewoners tegen verduurzamingsplannen kunnen zijn.


Op Weg Naar Duurzaam Beheer: Vve's In Actie


Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom mensen die investering niet willen doen. Of simpelweg omdat je het niet kan betalen, dat kan natuurlijk ook", zegt Hovener. De belangenbehartiger voor verenigingen van eigenaren vindt het plan te ver gaan. "Nu zet je eigenlijk heel de vereniging buiten spel", zegt Kees Oomen van Vve Belang in het NOS Radio 1 Journaal.


Maar alleen een melding doen zonder instemming van de vve vindt hij geen goed idee."Die vereniging is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, en nu ineens zijn daar onderdelen in die mensen zelf mogen doen. Ik voorzie een soort van chaos", zegt hij. "De chaos zit 'm erin dat in het ene appartement glas zit van de eigenaar, want dat heeft hij zelf geplaatst.


De vereniging zegt dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn, want de vorige eigenaar heeft het geplaatst, maar in de akte staat dat kozijnen de verantwoordelijkheid zijn van de vereniging. Je moet heel veel regelen om dit mogelijk te maken, zegt Oomen. Terwijl een gewone meerderheid een goed alternatief is wat hem betreft.


Daar horen wel voorwaarden aan, zegt de vereniging. Er moeten bijvoorbeeld regels komen over de verdeling van zonnepanelen op een gezamenlijk dak, en wie wat moet betalen als er schade is. Het kabinet werkt aan een vergelijkbaar plan voor het plaatsen van laadpalen."Het is voor vve's inderdaad lastiger om verduurzamingsmaatregelen te nemen", reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), waaronder ook minister De Jonge van Volkshuisvesting valt.


Groene Strategieën: Vve's In Amsterdam


in Nederland 1,5 miljoen woningen onderdeel zijn van een Vv, E? Best veel, vind je niet? Meer dan 70% van deze Vv, E’s zijn kleiner dan 6 woningen. Woon jij in een ‘kleine Vv, E’? In de meeste gevallen ga je dan zelf of samen met een aantal bewoners aan de slag met verduurzamen...Vv, E's vóór 2040 aardgasvrij moeten zijn? .


Om een appartementencomplex of een deel daarvan te verduurzamen, heeft u de toestemming nodig van de Vv, E. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen wil plaatsen of isolatie wil aanbrengen, heeft u dus de medewerking nodig van de rest van de Vv, E. Moet het in de toekomst mogelijk worden om zonder toestemming van de Vv, E te verduurzamen? Tegenstanders kunnen goede redenen hebben.


Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een op de drie Vv, E’s niet kan verduurzamen, omdat er geen overeenstemming bestaat over de te treffen maatregelen. Hierdoor wordt het verduurzamen doorgeschoven naar de toekomst. Veel Vv, E’s lopen hier dus in vast. Om tot uitvoering van verduurzaming te komen, moeten de leden van kleinere Vv, E’s (tot 5 appartementen) unaniem vóór zijn, anders gaat het niet door.


In de praktijk komt het erop neer dat een kleine groep, of bij een kleine Vv, E zelfs één lid, tegen kan werken. Dit kan een financiële reden hebben, maar eigenlijk maakt de reden niet uit. Als er geen akkoord is, gaat de investering niet door. Dit kan een serieus probleem zijn als een Vv, E eigenlijk wel moet verduurzamen om bijvoorbeeld de kosten van energie onder controle te houden.


Duurzaamheid In De Praktijk: Vve's Als Model Voor Verandering


Alle leden hebben eigen redenen om ergens voor of tegen te zijn. De energiekosten verlagen door het gebouw te verduurzamen, is in ieders belang. Toch zijn er situaties denkbaar dat leden tegen het verduurzamen zijn. Eén van de leden heeft bijvoorbeeld plannen om het appartement op korte termijn te verkopen.


Of een appartementeigenaar is al op leeftijd en weet dat de investering niet meer wordt terugverdiend. Ook de hoge kosten voor de maatregelen kunnen een struikelblok vormen. Vereniging Eigen Huis heeft een voorstel gedaan dat Vv, E’s kunnen verduurzamen zonder toestemming van alle leden. Een mededelingsplicht zou volgens de vereniging voldoende kunnen zijn.


Belangenbehartiger Vv, E Belang vindt de maatregel te ver gaan. Dit gaat namelijk in tegen het systeem waar Vv, E’s op functioneren. Een versoepeling van de besluitvormingsregels is logischer. Hiermee wordt voorkomen dat alle leden van een kleine Vv, E unaniem akkoord moeten gaan. Een goede voorlichting over de voordelen van energiezuinige maatregelen kan al voldoende zijn om de rest van de leden mee te krijgen in de plannen.


Samen Sterk Voor Duurzaamheid: Vve's Verenigd In Amsterdam


Heeft u interesse in verduurzamen met uw Vv, E, maar weet u niet waar u moet beginnen? Met een Maatwerk Energieadvies (stap 1 van verduurzaming) geven wij u inzicht in de huidige staat van het complex en de mogelijke maatregelen. Hieronder kunt u uw gegevens achterlaten voor een voorbeeld. Wilt u vrijblijvend meer informatie over het Maatwerk Energieadvies ontvangen? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.


Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde! Dirk-Jan Wolfert Algemeen directeur Vastelastenbond.


Groene Strategieën Voor Vve's: Amsterdamse AmbitiesVve's En Duurzaam Beheer: Partners In Verandering

Verduurzamen moeten we allemaal, maar als je in een appartement woont kun je over grote woningaanpassingen niet zelf beslissen. Voor een flinke verbetering van de isolatie of de installatie van zonnepanelen is de Vereniging van Eigenaren aan zet. Kleine aanpassingen kun je wel zelf doen, maar wat valt daaronder? Dit is wat je moet weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *